Despre Firmă:

Firma de avocatură, cu sediul pe Wall Street, cu o prezenţa de peste 50 de ani in Europa centrală
De peste 50 de ani Herzfeld & Rubin, P.C. (“H&R”) este recunoscuta ca unul dintre specialistii de frunte in probleme europene. Inca de la inceputul anilor ’50, H&R a reprezentat un numar in crestere de mari firme multinationale atat in Statele Unite cat si in alte parti ale lumii. Avand sediul pe faimoasa Wall Street din New York, H&R si-a construit o practica juridica internationala in inima comunitatii financiare si de afaceri americane. Azi firma are un personal de peste 150 de avocati si furnizeaza servicii juridice prin intermediul birourilor sale din Europa si de pe cuprinsul Statelor Unite ale Americii.


Legatura intre Wall Street si Europa
Dezvoltarea, de catre H&R a practicii sale juridice internationale a coincis cu dezvoltarea neintrerupta si robusta a economiei tarilor din Europa Centrala si Europa de Est. Aceasta dezvoltare a dus la cresterea cererilor de asistenta juridica locala din partea clientilor internationali ai H&R, intr-o regiune in care legile, obiceiurile si conditiile de derulare a afacerilor sunt deseori diferite de cele cunoscute de acestia. Aceasta cerere reflecta necesitatea existentei unor firme de avocatura, cum este si H&R, care sa penetreze, in Europa, „zidul” dintre est si vest. Acest lucru este cu atat mai important in lumina cresterii volumului si complexitatii tranzactiilor comerciale derulate in Europa de Est si Centrala si a integrarii acestor tari in pietele occidentale si globale.


O firma multinationala de avocatura la Bucuresti
Pentru a raspunde acestor necesitati, H&R a infiintat grupul de practica juridica („Grup”) in Europa Centrala si de Est care cuprinde juristi cu drept de practica din Statele Unite, Germania, Austria, Italia si Romania. Grupul imbina serviciile avocatilor europeni, cu resedinta permanenta in tarile din Europa Centrala si de Est cu cele ale avocatilor cu practica in respectivele tari. In plus, deoarece membrii Grupului acorda importanta egala atat cunostintelor de limbi straine cat si celor de specialitate, acestia sunt nu numai experti recunoscuti pe plan mondial in domeniile lor de activitate dar si vorbitori de engleza, italiana, franceza, maghiara si romana, unii dintre acestia cunoscand la perfectie chiar trei sau mai multe limbi straine.

Pentru a servi interesele clientelei sale din strainatate in plina crestere, H&R s-a extins, deschizand un birou in Bucuresti. Primei firme deschise in Bucuresti, Herzfeld & Rubin (Romania) S.R.L., i-a succedat Rubin Meyer Doru & Trandafir (“RMDT”). Prin avocatii sai, occidentali si romani, RMDT continua sa ofere o gama larga de servicii de asistenta juridica unor mari investitori din intreaga zona de sud-est a Europei. Datorita experientei sale in finalizarea cu succes a unor tranzactii importante si sofisticate, biroul din Bucuresti este una dintre cele mai bine vazute firme de avocatura din regiune


Structura integrata si comunicatii electronice on-line
Sediul Grupului se afla in birourile H & R din New York fiind totusi prezent in regiune prin intermediul biroului sau din Romania.

Desi la distanta unul de celalalt, birourile Grupului sunt organizate si functioneaza ca o unitate integrata, menita sa vina in intampinarea necesitatilor clientilor. Indiferent de locul unde se afla, in Romania, New York sau in alta parte a lumii, avocatii Grupului folosesc sisteme de comunicatie de ultima ora inclusiv Lexis-Nexis, sisteme de teleconferinta prin intermediul calculatorului, E-mail, Internet si alte echipamente prin intermediul carora documente, informatii imagini si alte tipuri de comunicari pot fi trimise simultan in intreaga lume. Astfel, cu ajutorul tehnologiei moderne, Grupul are acces la cunostintele de specialitate si experienta tuturor avocatilor sai, indiferent unde in lume s-ar afla acestia.


Domenii majore de specializare

Drept corporativ si valori mobiliare
Inca de la infiintarea sa, cu peste cincizeci de ani in urma, Herzfeld & Rubin P.C. a fost considerata una dintre cele mai mari firme de avocatura de pe Wall Street, specializata in drept comercial. Azi, practica firmei in domeniul dreptului comercial si financiar a devenit internationala, intre clientii sai numarandu-se unele dintre cele mai mari societati comerciale si financiare din lume, impreuna cu numeroase alte societati medii si in curs de dezvoltare. Avocatii specializati in drept comercial acopera in principiu toate domeniile afacerilor, inclusiv fuziuni si achizitii, valori mobiliare, societati mixte, privatizare, finantari de proiecte si a societatilor, tranzactii internationale, conducerea societatilor, inclusiv asistenta si consiliere juridica privind conformarea si alte probleme interne delicate, imprumuturi comerciale si alte activitati comerciale.

In sud-estul Europei, RMDT actioneaza ca si societate afiliata H&R, imbinand capacitatile sale de administrare a tranzactiilor internationale cu experienta in regiune si cu resurse substantiale in cele mai importante centre financiare si de afaceri. Avocatii specializati in drept comercial ai RMDT administreaza unele dintre cele mai mari si mai complexe tranzactii internationale avand ca obiect valori mobiliare, oferind, in acelasi timp, asistenta juridica precisa si valoroasa societatilor comerciale in dezvoltare din regiune si din tara. Daca o mare parte din activitatea noastra in domeniul dreptului comercial se refera la societati publice si societati de valori mobiliare, RMDT ofera, de asemenea, asistenta de specialitate unor societati private, inclusiv societati cu raspundere limitata, in crearea, planificarea si conducerea afacerilor, in probleme de finantare a proiectelor, de administrare a societatilor comerciale, programe de restructurare si probleme patrimoniale. Intre domeniile de activitate ale societatilor cliente RMDT sunt:
 • Petrol si gaze;
 • Productie;
 • Transporturi;
 • Industria constructoare de masini;
 • Petrochimie;
 • Inalta tehnologie;
 • Media;
 • Telecomunicatii;
 • Sanatate;
 • Servicii financiare;
 • Aluminiu;
 • Otel;
 • Spectacole;
 • Comert;
 • Constructii;
 • Imobiliare;
 • Agricultura;
 • Managementul mediului si a deseurilor.
Cu o astfel de experienta care acopera, practic, intreaga economie, avocatii RMDT sunt respectati pentru capacitatea lor de a structura si de a coordona toate aspectele unor tranzactii complexe si de a colabora strans cu colegii lor din alte specializari cum ar fi specialistii in taxe si impozite si avocatii pledanti.

In mod specific, firma ofera servicii sofisticate in domeniul bancar si financiar, privatizare, management si administrare, valori mobiliare. In ceea ce priveste serviciile in domeniul bancar si financiar, avocatii RMDT colaboreaza in mod constant cu cele mai mari institutii bancare straine din Romania, si au oferit celor mai multe dintre marile banci de investitii din lume servicii de consultanta in probleme ca: oferte de obligatiuni municipale si corporative, privatizari, achizitii de patrimoniu si strategii pentru investitii la nivel institutional. Mai mult, RMDT imbina experienta privind sectorul privat cu cea privind sectorul public, furnizand asistenta juridica Bancii Nationale a Romaniei, unor numeroase banci cu capital de stat si Ministerului Finantelor.

Avocatii RMDT participa intr-o gama larga de tranzactii cu valori mobiliare, inclusiv oferte primare si secundare, plasamente private si pregatirea emisiunilor de obligatiuni de prim rang si de rang secundar, de obligatiuni convertibile, de actiuni, a finantarilor pentru infiintarea de societati si emisiunilor de instrumente comerciale. Avocatii nostri se bucura de asemenea de experienta in licitatii de valuta, licitatii si in probleme de conformare cu reglementarile aplicabile valorilor mobiliare si de aplicare a acestora.

Specialistii in valori mobiliare sunt profesionisti cu experienta importanta in drept comercial aplicabil finantarilor afacerilor de catre societati locale sau internationale, parteneriatelor si societatilor cu raspundere limitata, fondurilor de investitii. In structurarea si finalizarea tranzactiilor si in swrviciile de consultanta acordate in domeniul valorilor mobiliare avocatii nostri specializati in valori mobiliare isi coordoneaza activitatea cu alte grupuri de avocati, cu alte specializari cum ar fi impozite si taxe, dreptul muncii si concurenta, sau cu specialisti in probleme de drept specifice unor anumite industrii cum ar fi telecomunicatiile, transporturile, minerit, industrie chimica si altele. Multiplele domenii de specializare si existenta unor birouri ale firmei in intreaga lume, sustinute de experienta avocatilor in probleme ale pietei de capital, permit avocatilor firmei sa ofere consultanta eficienta in tranzactii financiare internationale.

Practic, avocatii RMDT au oferit consultanta, intre altele, in urmatoarele tranzactii incheiate cu succes:
 • Prima si cea mai mare emisiune de obligatiuni corporative in valuta forte de catre un consortiu de banci de investitii reprezentand cea mai mare societate de electricitate din Romania;
 • Un swap in valuta dupa emiterea unor obligatiuni samurai pe piata internationala;
 • Consultanta oferita unui mare numar de societati tranzactionate la Bursa Bucuresti si pe RASDAQ cu privire la probleme de conformare cu legislatia aplicabila si probleme de actionariat;
 • Dezvoltarea cadrului juridic propuneri legislative necesare transformarii Fondurilor Proprietatii Private;
 • Consultanta acordata FMI cu privire la implementarea cu succes a unei piete secundare a valorilor mobiliare in Romania;
 • Activitarea ca si consilier general al Bursei Bucuresti
In domeniul privatizarii, avocatii RMDT au administrat cele mai mari achizitii si privatizari din Romania. Notabile sunt:
 • asistenta juridica incluzand consultanta cu privire la cadrul legislativ si efectuarea evaluarii si intocmirea raportului de evaluare a societatii achizitionate, acordata unuia dintre cei mai mari operatori de telefonie din lume in achizitia si privatizarea operatorului roman de telefonie fixa, Romtelecom, reprezentand cea mai mare investitie pe piata romaneasca dupa 1989. Ceea ce este semnificativ este gestionarea, de catre firma, a primei notificari catre Consiliul Concurentei cu privire la o concentrare economica, devenita intre timp procedura standard de notificare a acestuia;
 • asistenta juridica in achizitia celei mai mari rafinarii de petrol din Romania;
 • asistenta juridica in achizitia unei intreprinderi de productie a autovehiculelor, in valoare de peste o jumatate de miliard de dolari;
 • asistenta juridica in privatizarea celei mai mari intreprinderi metalurgice din Romania;
 • asistenta juridica in achizitia celei mai mari otelarii din Romania oferita spre privatizare;
 • asistenta juridica in privatizarea Petrom, societatea petroliera cu capital de stat;
 • asistenta juridica in privatizarea celui mai mare producator de piese pentru autovehicule din Romania;
 • asistenta juridica in privatizarea celui mai mare producator roman de ciment; si
 • asistenta juridica in privatizarea unor uzine petrochimice, fabrici de anvelope, fabrici de masini agricole, uzine producatoare de cabluri, operatori de telecomunicatii, fabrici de produse farmceutice, pentru a denumi numai cateva dintre domeniile economiei in care firma a acordat asistenta de specialitate.
In centrul activitatilor RMDT in domeniul corporativ se afla grupul nostru de practica in domeniul M&A. Echipele noastre de avocati cu experienta utilizeaza cunostintele lor de strategie, tactica si dezvoltare pentru a oferi consultanta imediata, vitala si efectiva clientilor, cumparatori si vanzatori institutionali, banci comerciale, banci de investitii si investitori institutionali. Dat fiind faptul ca cele mai multe dintre dosare necesita rezolvari imediate si sustinerea diferitelor grupuri din firma, practica noastra in domeniul M&A se bazeaza in mod prioritar pe calitatea oferita de RMDT – grupuri de practica diversificate unite si coordonate in asa fel incat sa ofere clientilor nostri un maximum de avantaje.

Inapoi la meniul de navigare

Impozite
Consultanta juridica in domeniul taxelor si impozitelor poate fi o sarcina foarte descurajatoare in climatul legislativ mereu in schimbare din Romania, complicat de reglementari care se suprapun si sunt uneori contradictorii. Din acest motiv, este imperativ ca orice societate care intentioneaza sa desfasoare afaceri in Romania sa isi asigure serviciile unui avocat cu inalta calificare. Avand cea mai semnificativa experienta in materie de impozite si probleme vamale in Romania, avocatii RMDT au reusit sa situeze numerosi clienti, mari si mici, in pozitii strategice.

RMDT ofera consultanta juridica societatilor, asociatiilor si persoanelor fizice romane si straine in materie de taxe si impozite, reprezinta in litigii de natura fiscala si in acelasi timp, promoveaza initiative legislative in domeniu. Printre activitatile noastre de reprezentare a clientilor includem probleme de reorganizare, achizitii, vanzari de active, fuziuni, proceduri de faliment si tranzactii cu creditorii. RMDT a luat parte la diferite negocieri privind solutionarea amiabila a unor litigii si a solutionat dosare avand ca obiect probleme fiscale. Avocatii specialisti in probleme fiscale ai RMDT au acumulat o experienta substantiala in reprezentarea clientilor in fata instantelor, a Curtii de Conturi si a autoritatilor fiscale si vamale. Prevalandu-se de strategiile utilizabile atat in fata instantelor cat si in camerele de consiliu, avocatii RMDT au gestionat cu succes litigii fiscale legate de stabilirea pretului transferurilor intre societati, preturi de alocare si de cumparare, leasing international generator de profituri si, de asemenea, litigii cu autoritatile vamale.

In domeniul tranzactiilor, avocatii RMDT ofera consultanta clientilor lor cu privire la structurarea tranzactiilor pe plan national si international, fiind, de asemenea, implicati in activitati de structurare a unor finantari de proiecte majore, cum ar fi leasing de echipamente, concesionari, finantarea unor proiecte si finantarea unor afaceri imobiliare. Intre alte dosare majore solutionate, avocatii RMDT au acordat consultanta de specialitate uneia dintre cele mai mari companii producatoare de bauturi racoritoare din lume, celui mai mare producator de servere din lume, celui mai mare producator de bunuri de larg consum din lume, uneia dintre cele mai mari firme producatoare de medicamente din Europa, mai multor investitori institutionali, unor banci de investitii, si unuia din marii producatori de armament. In afara acestora, RMDT a acordat consultanta de specialitate unor numerosi lideri de piata din domeniul productiei, transporturilor si afacerilor imobiliare.

Activitatea RMDT in domeniul fiscal este sustinuta de practica in domeniu a avocatului Mark A. Meyer. Considerat de aproape toata lumea ca fiind cel mai bun avocat strain cu practica in Romania, Dl. Mr. Meyer a fost co-presedintele Comisiei Prezidentiale pentru reforma fiscala infiintata de fostul presedinte al Romaniei, Emil Constantinescu. Bazandu-se pe o asemenea experienta si pe o ampla intelegere a problemelor fiscalitatii, avocatii RMDT asigura clientilor lor dezvoltarea unor afaceri sigure in ciuda caracterului arborescent al legislatiei fiscale din Romania.

Inapoi la meniul de navigare

Privatizare
RMDT asigura asistenta juridica unui mare numar de persoane juridice in legatura cu privatizarea intreprinderilor de stat. Experienta noastra si cunostintele neegalate in acest domeniu si in problemele corporative si de drept international, ne-a permis sa reprezentam cumparatorii in sase dintre cele 15 mari privatizari realizate in Romania incepand cu anul 1989. In afara asistentei acordate clientilor in rezolvarea unor spinoase probleme economice, de munca, politice si sociale, le asiguram clientilor nostri asistenta necesara cu privire la intocmirea si implementarea programelor de privatizare. Luand parte la vanzarea intreprinderilor de stat, pe langa asistenta juridica acordata in redactarea actelor normative privind activitatea diferitelor sectoare ale economiei am redactat numeroase acte normative privind problemele de mare importanta care pot aparea in perioada de tranzitie.

Datorita practicii diversificate a RMDT, experienta noastra in materie de privatizare cuprinde domeniul petrochimiei, utilitatilor, petrol si gaze, imobiliare, autovehilcule, telecomunicatii, minerit, metal, otel, cauciuc, aluminiu si comert. Intr-adevar, RMDT a acordat asistenta juridica in privatizarea unor intreprinderi din cele mai varii sectoare ale economiei romanesti, indiferent de complexitatea tranzactiei si de client. Experienta RMDT in arii ale practicii juridice cum ar fi fuziuni si achizitii, fiscalitate, politici publice, drept comercial si valori mobiliare, drept bancar si servicii financiare, imobiliare si dezvoltarea infrastructurii si finantari de proiecte a permis firmei sa reprezinte numerosi investitori straini, inclusiv cei mai mari investitori multinationali din SUA, Germania, Grecia, Italia, Turcia si Cipru.

Pozitia RMDT de lider de piata in domeniul privatizarii este consolidata de cunostintele firmei in domeniul afacerilor publice, considerat unul dintre domeniile care solicita tactul juridic in cel mai inalt grad. Printre profesionistii implicati in privatizare este si dl. Valentin Ionescu, fost Ministru al privatizarii si Consilier economic al fostului Emil Constantinescu. Dansul a redactat diferite acte normative cu privire la privatizare si alte acte normative necesare pentru gestionarea eforturilor de privatizare in Romania. Utilizand cunostintele de specialitate ale d-lui avocat Mark A. Meyer, unul dintre partenerii Grupului, RMDT a gestionat cea mai mare investitie de capital din Romania de dupa 1989, concretizata in achizitionarea si privatizarea Romtelecom, si continua sa acorde asistenta de specialitate celor mai importanti investitori straini in cele mai mari privatizari, inclusiv in privatizarea Petrom, cea mai mare intreprindere romaneasca din domeniul petrolului si gazelor.

Datorita colaborarii cu Guvernul Romaniei, pe langa activitatea in domeniul privatizarii si a afacerilor publice, RMDT a asigurat consultanta de specialitate unor numerosi cumparatori ai unor intreprinderi de stat. Firma a dezvoltat cadrul legislativ si a redactat legislatia necesara transformarii Fondurilor Proprietatii de Stat in societati de investitii financiare. Avocatii firmei au actionat in calitate de consilieri juridici ai Fondului de Postprivatizare, care cuprinde fonduri Phare, fonduri de la BERD si alte surse de capital privat. Ca semn de incredere in eforturile si cunostintele RMDT in domeniul privatizarii, in 1995 biroul din Wall Street al firmei a fost ales ca sediu al Centrului pentru Privatizare.

Inapoi la meniul de navigare

Domeniul imobiliar
Recunoscuta ca si firma cu cea mai semnificativa practica in domeniul imobiliar, RMDT acopera cele mai diferite aspecte ale afacerilor din acest domeniu, de la investitii imobiliare, finantari ale investitiilor imobiliare, proprietate, achzitii de proprietati imobiliare, constructii, administrarea proprietatilor imobiliare si constituirea garantiilor reale imobiliare.

In practica noastra in domeniul imobiliar sunt cuprinse tranzactii de toate marimile si de diferite complexitati, de la achizitii de proprietati imobiliare pana la tranzactii internationale avand ca obiect mai multe tipuri de active situate in diferite tari. Si in acest domeniu, activitatea se bazeaza pe consultari cu avocatii specializati in alte domenii ca drept fiscal, dreptul muncii, drept international. Reprezentand atat clienti din Romania cat si clienti straini, RMDT a participat in achizitii, vanzari, finantari, restructurari, investitii multinationale, vanzari cu clauza de concesionare, parteneriate, societati mixte si credite sindicalizate.

In mod specific, RMDT reprezinta mari investitori greci, americani si israelieni intr-o mare diversitate de probleme printre care: studii de utilizare a terenurilor, negocierea si redactarea unor contracte de constructie, achizitii de locatii imobiliare, concesiuni si probleme de protectia mediului. Toate acestea se combina in dezvoltarea si gestionarea unor proiecte cum ar fi vanzarea-cumpararea de terenuri pentru investitii imobiliare in diferite zone urbane pentru realizarea unui centru de distractii in valoare de mai multe miliarde de dolari. Firma noastra a acordat asistenta de specialitate pentru modernizarea aeroportului Baneasa, in proiecte de constructie a unor hoteluri si statiuni, cladiri pentru birouri (printre care si Europa House), achizitii de terenuri, concesiuni, negocieri de contracte de inchiriere a unor proprietati, pregatind, in vederea realizarii acestora, contractele de vanzare – cumparare, ipoteca si documente de finantare. Firma a acordat consultanta de specialitate Guvernului Romaniei in legatura cu redactarea actelor normative privind centrul istoric, ameliorarea serviciilor urbane, renovarea unor centre istorice nationale.

Inapoi la meniul de navigare

Drept privat si comercial international
Incepand din 1948 Herzfeld & Rubin, P.C. s-a bucurat de reputatia uneia dintre cele mai notabile firme de avocatura care reprezentau societati comerciale europene in Statele Unite si in intreaga lume. Portofoliul nostru de clienti acopera nu numai pietele europene si americane, ci si cele din Orientul Mijlociu si Asia. Azi, cei 150 de avocati ai H& R ofera servicii de asistenta juridica intr-o multitudine de domenii, de la dosare de arbitraj transnational la cele mai mari privatizari din Romania.

Bazandu-se pe cunostintele de specialitate ale avocatilor rezidenti in tarile occidentale, si pe grupul de avocati romani exceptionali, RMDT gestioneaza o multitudine de proble juridice ale clientilor inclusiv organisme ale statului, institutii financiare si banci de investitii, trusturi internationale care opereaza in practic toate domeniile economiei. Avocatii specializati in drept international si in drept comercial fac parte, in acelasi timp, din diferite grupuri de practica cum ar fi: avocati pledanti, avocati specializati in robleme corporative si valori mobiliare, banci si finante, concurenta, afaceri imobiliare, modernizarea infrastructurii si finantari de proiecte, si probleme de munca.

Experienta firmei noastre si perspectiva din care privim lucrurile ne permite sa alocam diferite dosare avocatilor cel mai pregatiti sa le gestioneze. Spre exemplu, avocatii RMDT au reprezentat diferite state centr-europene in proceduri deschise in fata U.S. International Trade Commission in probleme de anti-dumping and inrudite. Reprezentam, de asemenea, cele mai mari corporatii multinationale din Germania si Italia, si societati avand sediul in Asia si Orientul Mijlociu in afaceri ale acestora in Europa Centrala si de Est, in SUA si in alte parti. Reprezentarea unor astfel de clienti obliga avocatii RMDT sa prezinte aceste probleme in fata diferitelor comisii, consilii arbitrale, in fata instantelor si a organelor de stat.

Avocatii RMDT ofera in mod regulat asistenta de specialitate corporatiilor si persoanelor fizice cu privire la investitii, achizitii, fuziuni, societati mixte, autorizari, circulatia internationala a bunurilor si serviciilor, si probleme vamale si de imigrare. Deseori, diferentele in domeniul legislativ si alte impedimente obliga diferitele birouri ale RMDT sa isi imbine resursele pentru a structura in mod creativ diferitele fuziuni, achizitii si societati mixte. RMDT a oferit asistenta de specialitate diferitilor clienti multinationali cu privire la infiintarea unor societati mixte in Romania in zonele libere si in regiunile dezavantajate ale Romaniei. In plus fata de realizarea cu succes a respectivelor tranzactii, avocatii RMDT sunt pregatiti sa utilizeze cunostintele lor de drept international pentru rezolvarea eventualelor litigii ulterioare.

Inapoi la meniul de navigare

Fuziuni si achiziţii
Operand in intregul spectru al tranzactiilor negociate si litigioase, grupul de avocati care se specializeaza in fuziuni si achizitii are o experienta substantiala in domenii cuprinzand pregatirea avansata a societatilor tinta, probleme de control si transfer al administrarii societatilor, vanzari si cumparari de active, vanzari si cumparari de actiuni, fuziuni, societati mixte si recapitalizare.
 
Avocatii nostri isi utilizeaza cunostintele, verificate, de strategie si tactica pentru a asigura consultanta imediata, cruciala si efectiva clientilor, inclusiv cumparatori si vanzatori institutionali, banci comerciale, banci de investitii si investitori institutionali. Dat fiind faptul ca cele mai multe dintre dosare necesita rezolvari imediate si sustinerea diferitelor grupuri din firma, practica noastra in domeniul M&A se bazeaza in mod prioritar pe calitatea prezentata de RMDT – grupuri de practica diversificate unite si coordonate in asa fel incat sa ofere clientilor nostri un maximum de avantaje.
 
Avocati din grupul specializat in probleme de concurenta, banci si servicii financiare, probleme de administrare a societatilor, valori mobiliare, proprietate intelectuala, drept international si drept comercial, afaceri publice si relatii cu organismele statului, modernizarea infrastucturii si finantari de proiecte, privatizare, afaceri imobiliare, munca si litigii participa in aceasta gestionare dinamica a problemelor juridice, a litigiilor si tranzactiilor. In calitate de consilier principal in cele mai mari tranzactii M & A din Romania, Grupul serveste ca si centru al activitatilor RMDT. Intr-adevar, avocatii nostri poseda cunostinte specifice domeniilor economiei, care le permite sa ofere clientilor servicii de consultanta juridica documentata si verificata in toate aspectele, in domeniile petrol si gaze, constructii de masini, productie, metal, otel, petrochimie, telecomunicatii, tehnologia informatiei, asigurari, imobiliare, comert, utilitati, energie, acgricultura si banci.

Pentru coordonarea tranzactiilor la nivel international, regional, national si local, avocatii RMDT au oferit consultanta de specialitate clientilor in privinta unui mare numar de tranzactii, dintre care:

 • cea mai mare achizitie din istoria Romaniei – achizitionarea de catre OTE a pachetului de control din actiunile Romtelecom;
 • achizitia celei mai mari rafinarii de petrol din Romania;
 • asistenta juridica in achizitia unei intreprinderi de productie a autovehiculelor, in valoare de peste o jumatate de miliard de dolari; si
 • privatizarea ceelei mai mari uzine metalurgice din Romania.

Am mai oferit clientilor consultanta de specialitate in:

 • asistenta juridica in achizitia celei mai mari otelarii din Romania oferita spre privatizare;
 • asistenta juridica in privatizarea Petrom, societatea petroliera cu capital de stat;
 • asistenta juridica in privatizarea celui mai mare producator de piese pentru autovehicule din Romania;
 • asistenta juridica in privatizarea celui mai mare producator roman de ciment.
Avocatii nostri au oferit consultanta de specialitate si asistenta juridica in privatizarea unor uzine petrochimice, fabrici de anvelope, fabrici de masini agricole, uzine producatoare de cabluri, operatori de telecomunicatii, fabrici de produse farmaceutice, pentru a denumi numai cateva dintre domeniile economiei in care firma a acordat asistenta de specialitate.
 
Desi multe dintre tranzactiile noastre pot fi considerate mari, conform mai multor standarde, avand ca urmare o ameliorare a climatului curent al afacerilor, format din concurenti agili si puternici, am oferit clientilor consultanta de specialitate si in tranzactii de mai mica anvergura, reprezentate de achizitii strategice a unor obiecte de activitate principale si vanzarea afacerilor secundare. In plus, avocatii nostri monitorizeaza indeaproape eficienta tuturor tranzactiilor inainte, in timpul si dupa finalizarea lor. Ca aspect continuu prezent al activitatilor nostre de M& A, avocatii nostri consiliaza deseori clientii cu privire la realocarea valorii prin restructurari, vanzari de active si dezinvestitii, divizari si alte tehnici demne de atentie. Crearea valorii in cadrul unei societati impune avocatilor nostri necesitatea de a oferi consultanta clientilor nostri cu privire la alte probleme cruciale cum ar fi conducerea societatilor, inclusiv sarcinile si responsabilitatile directorilor, pachete salariale ale membrilor din conducere, schimbarea controlului, adunarile actionarilor si prevederi ale statutului.
 

Inapoi la meniul de navigare

Drept public
Grupul avocatilor specializati in afaceri publice si relatii cu organismele statului a devenit un intermediar necesar care sa asigure intreteserea unui plan de afaceri eficient cu o tranzactie profitabila. Grupul se bazeaza pe cunostintele in materie de afaceri publice ale analistilor nostri si pe experienta, colectiva, a avocatilor firmei in domeniile concurenta, drept international si comert international, societati comerciale si valori mobiliare, fiscal, modernizarea infrastructurii si finantarea proiectelor si cu cele ale avocatilor nostri pledanti. Membrii grupului consiliaza clientii in privinta relatiilor cu organismele statului, strategii si politici publice, programe de implementare, si reglementari administrative si legislative.

Clientii cu experienta in afacerile din Europa de Est cunosc importanta, cruciala, a consultantei de specialitate pentru asigurarea succesului. Indiferent cat de mare este clientul, sau de increderea pe care acesta o are in capacitatile sale de implementare a unei retele, acesta nu s-ar aventura pe o piata vestica fara a-si asigura sustinerea de catre un specialist in afaceri publice. Nici Europa de Est nu este diferita. Daca o corporatie multinationala angajeaza o firma din Washington pentru a o conduce prin labirintul de reglementari administrative si legislative, acelasi principiu este aplicabil si in Europa de Est. In regiune, Romania reprezinta un exemplu tipic de tara unde tranzactii multinationale au esuat datorita lipsei unui consilier, scrupulos si principial, in domeniul afacerilor publice.

Nu putem sa subliniem destul necesitatea, in Romania, a urmaririi la toate nivelele autoritatilor de stat a eforturilor intreprinse de conducerea superioara a intreprinderilor. Spus in cuvinte simple, in Romania nu este niciodata suficienta o intalnire la nivel inalt fara o adecvata si continua urmarire pentru a asigura scopurile clientilor.

In evaluarea optiunilor administrative si legislative alternative, asigurarea contactelor la nivel ministerial si si legislativ, in dezvoltarea si implementarea programelor de sustinere si in stabilirea coalitiilor, expertii RMDT in afaceri publice au ocupat un loc de frunte in dezvoltarea strategiilor publice si a relatiilor cu organisme ale statului pentru a asigura succesul unor entitati straine in Romania. Spre exemplu, Mark A. Meyer, Presedintele grupului de practica est-europeana a primit prestigiosul premiu ca unul dintre cei zece cei mai importanti straini angajati in ameliorarea situatiei din Romania. Timp de 12 ani, dl. Meyer a fost recunoscut ca unul dintre cei mai importanti experti occidentali in problemele juridice, economice si politice ale Romaniei. Dansul este autorul a numeroase articole legate de aceste subiecte si este gazda unui program de televiziune difuzat atat in SUA cat si in Romania. In timpul celor 14 ani de practica in Romania dl. Meyer a gestionat cu succes unele dintre cele mai controversate si mediatizate tranzactii reprezentand clientii in mod precis si eficient. A fost co-presedintele comisiei prezidentiale pentru reforma fiscala a fostului presedinte Emis Constantinescu, si consilier special pe probleme juridice si economice a presedintelui Iliescu. In plus, dl. Meyer conduce o echipa de specialisti cu mare experienta, care include pe d-na Lia Trandafir, care, inainte de a se alatura echipei a fost purtator de cuvant al lui Victor Ciorbea in campania electorala in alegerile locale pentru primaria Bucuresti si a lui Emil Constantinescu in campania electorala pentru alegerile prezidentiale, si consilier de stat al Primului Ministru Victor Ciorbea. D-na Trandafir a obtinut recunoastere nationala mai intai ca jurnalist de presa si televiziune si este respectata de toti membrii guvernului pentru profunda cunoastere a complexitatii muncii de fundamentare a politicilor guvernamentale si a reprezentarii nepretuite a clientilor RMDT.

Inapoi la meniul de navigare

Proprietate intelectuală
RMDT combina eforturile expertilor sai in domeniul proprietatii intelectuale cu resursele unei firme de avocatura internationala pentru a asista clientii sai in toate problemele de proprietate intelectuala. Grupul este integrat cu alte grupuri de practica ale firmei cum ar fi avocatii peldanti, specialistii in concurenta, probleme de munca, societati comerciale si valori mobiliare, fiscalitate, servicii bancare si financiare, care au legatura directa cu problemele de propriertate intelectuala. Astfel, avocatii RMDT colaboreaza direct cu colegii lor indiferent de asezarea birourilor si a diferentelor de sistem juridic.

Indiferent daca echipele care se formeaza cuprind avocati specializati in proprietate intelectuala si avocati pledanti sau avocati specializati in tranzactii, RMDT asigura protejarea continua a intereselor clientilor. Spre exemplu, atunci cand angajatii parasesc o societate ducand cu ei secrete de serviciu, este necesara experienta unor avocati specializati in proprietate intelectuala combinata cu cunostintele unor avocati specializati in dreptul muncii. Atunci cand o societate cumpara, vinde sau acorda licente privind o anumita proprietate intelectuala, experti in proprietate intelectuala, in fiscalitate si in probleme corporative sunt chemati pentru a structura tranzactia in asa fel incat sa fie micsorate obligatiile fiscale locale si internationale ale clientilor.

In domeniul in plina dezvoltare al proprietatii intelectuale, RMDT isi centreaza metodele de lucru pe o mentalitate dominata de ideea de echipa, unde avocati din diferite grupuri de practica isi combina eforturile pentru a servi nevoile compleze ale clientilor nostri. Aceasta este baza pentru capacitatea RMDT de a reprezenta clientii si de le a oferi consultanta de specialitate cu privire la orice probleme din domeniul proprietatii intelectuale. Avocatii RMDT se bucura de o experienta substantiala in reprezentarea clientilor nostri in toata gama de probleme legate de proprietatea intelectuala cum ar fi: brevete, marci, copyright, fransiza si publicitate. Indiferent daca Indiferent daca situatia presupune pregatirea si urmarirea unei cereri de inregistrare de marca cu utilizarea, in acest scop a cunostintelor de specialitate ale avocatilor si consilierilor nostri pe proprietate intelectuala, sau solutionarea, in instanta, a unor spete avand ca obiect proprietatea intelectuala, RMDT se bazeaza pe planificare in vederea majorarii valorii si micsorarii pierderilor potentiale.

Avocatii RMDT au o experienta substantiala in consilierea firmelor de publicitate, a firmelor de soft si a societatilor comerciale cu privire la modul in care acestea isi pot proteja si exploata eforturile creative prin utilizarea marcilor si a drepturilor de autor. Oferim clientilor nostri consultanta cu privire la utilizarea si acordarea de licente asupra diferitelor lucrari protejate si asiguram protejarea intereselor lor prin inregistrarea denumirii produselor, inregistrarea marcilor, paarre si/sau opozitii, inregistrarea drepturilor de autor, obtinerea de licente pentru inalta tehnologie si programe pentru calculatoare. In cazul unor litigii, reprezentam interesele clientilor in fata instantelor si a forurilor administrative. RMDT poate oferi resursele necesare unor astfel de servicii datorita integrarii cu succes a diferitelor grupuri de practica care permite firmei sa reactioneze rapid si eficient la nevoile clientului, indiferent de complexitatea problemelor.

Inapoi la meniul de navigare

Modernizarea infrastructurii si finantarea proiectelor
Grupul de avocati specializati in modernizarea infrastructurii si finantarea proiectelor ofera consultanta clientilor regionali, internationali si locali cu privire la dezvoltarea, privatizarea, finantarea si achizitionarea unei largi game de infrastructuri. Combinand experienta in tranzactii si cunostintele regionale cu resursele internationale ale RMDT in grupuri de practica cum ar fi probleme fiscale, drept international si comert international, probleme corporative si valori mobiliare si privatizari, avocatii nostri au lucrat cu consortii din SUA, Europa de Vest, Asia si Orientul Mijlociu pentru a angaja, a finanta si a dezvolta numeroase proiecte regionale.

Clientii nostri au beneficiat de capacitatile avocatilor nostri pentru a gestiona cu succes si a negocia tranzactii complexe cum ar fi:
 

 • petrol si gaze,
 • petrochimie;
 • telecomunicatii analoge, GSM si prin satelit;
 • radio si televiziune prin cablu;
 • productie;
 • electricitate;
 • servicii financiare;
 • agricultura;
 • imobiliare; si
 •  transporturi
Avocatii alesi pentru a se ocupa de fiecare proiect sunt practicieni experimentati in domeniile finante, investitii in valori mobiliare, credite garantate, oferte de valori mobiliare, si piete de capital, specializati pe diferitele activitati ale clientilor cum ar fi dezvoltarea proprietatilor imobiliare, investitii bancare, activitati ale bancilor comerciale, activitatie institutiilor finantatoare si activitati de constructii. Avocatii nostri asista clientul in fiecare faza a unei tranzactii, inclusiv pregatirea si negocierea contractelor pentru achizitii de energie, devoltarea contractelor comerciale si a altor aranjamente, achizitii de terenuri, constructii, operare si intretinere, materii prime, transporturi, sistem energetic, structurarea societatilor mixte si alte asemenea instrumente, si gestioneaza orice litigii sau operatiuni rezultand din diferitele domenii juridice specializate. Flexibilitatea RMDT atunci cand este necesara structurarea unei echipe de avocati, indiferent daca mica sau mare, pentru un anumit proiect asigura finalizarea respectivei tranzactii in timp util si cu costuri reduse.

In mod specific, cunostintele in domeniu ale RMDT si experienta sa regionala au jucat un rol central intr-unul dintre cele mai semnificative proiecte romanesti legate de energie, inclusiv productia, propusa, de curent si aranjamentele privind privatizarea partiala pentru una din cele mai mari uzine ale Renel, societatea nationala de electricitate din Romania la momentul respectiv. Mai mult, avocatii RMDT au structurat diferite credite sindicalizate, garantate de Ministerul de Finante si oferite de creditori occidentali pentru finantarea pe termen scurt a necesarului de energie. RMDT se gaseste intr-o pozitie privilegiata si fata de clientii care sunt interesati in reabilitarea si dezvoltarea autostrazilor, ca si fata de cei care sunt interesati in modernizarea cailor de transport navale si a porturilor. Capacitatea firmei de a se angaja in proiecte compleze rezida in formularea de catre noi a unui „program de emisiune de instrumente comerciale” prin care bilete la ordin emise de societate au fost vandute si tranzactionate. Aceasta emisiune nu numai i-a ajutat pe clienti in obtinerea unei finantari a activitatilor lor, dar a furnizat o forma superioara de finantare daca este comparata cu creditele acordate de banci care sunt limitate in natura lor si necesita un schimb valutar uneori costisitor. Avocatii RMDT au reprezentat cu succes participanti, declarati castigatori, in licitatii pentru alocarea de licente de telefonie analogica si GSM pentru retelele de telefonie mobila in cele mai mari tranzactii de telecomunicatii finalizate in Romania pana in prezent.

Datorita complexitatii si naturii versatile a celor mai multe dintre proiecte, avocatii RMDT au fost deseori in situatia de a colabora cu alte firme de avocatura din Statele Unite si din Europa. Anii de experienta de care se bucura avocatii nostri ne-au permis sa creem relatii colegiale si importante care ne dau posibilitatea de a raspunde nevoilor, mici sau mari, ale clientilor nostri.

Inapoi la meniul de navigare

Construcţii si achiziţii publice
Experienta RMDT in materie de constructii si achizitii publice, obtinuta prin reprezentarea unor mari societati internationale si romanesti de constructii, a unor proprietari, societati din domeniul imobiliar, finantatori de activitati de constructie, administratori de constructii, subcontractori, vanzatori, arhitecti si ingineri, acopera, practic, toate fazele procesului de constructie. Reprezentarea de catre RMDT se extinde de la inceputul unui proiect si pana la incheierea acestuia, de la negocierea contractelor si pregatirea ofertelor, pana la solutionarea eventualelor litigii legate de constructie. Avocatii RMDT ofera consultanta de specialitate in gestionarea proiectelor, desfiintari de posturi si tranzactii, si in materie de privatizari, si noi avem experienta in cele mai multe tipuri de spete avand ca obiect constructiile, inclusiv arbitraje. Oferim o dama intreaga de servicii cu privire la achziotiile publice, inclusiv contestatii ale licitatiilor.

Practica in domeniul constructiilor a RMDT s-a construit in ani de experienta in domeniu, ani in care am participat ca si consilieri in diverse proiecte cum ar fi constructia celei mai mari cladiri pentru birouri din Romania, cel mai mare spital privat din Romania si reconstructia bazelor militare romanesti pentru a corespunde standardelor NATO.

Avocatii nostri specializati in legislatia aplicabila constructiilor si achizitiilor publice au o experienta remarcabila in litigii avand ca obiect defecte ale cladirilor, necesar sporit de lucrari si productivitate nerealizata a muncii si echipamentelor. Intelegem perfect calculul preturilor in cadrul unor proiecte mari, astfel incat putem asista clientii in recuperarea banilor pierduti din cauza unor proiecte ale caror lucrari s-au prelungit peste perioada calculata. Avem experienta in rezolvarea problemelor legate de deficiente de proiectare, modificari majore, impracticabilitate comerciala, probleme de acces, inspectori prea zelosi, defecte de structura, neacceptarea unor lucrari neconforme, rezilieri, plati si cautiuni, garantii de buna executie, daune interese stabilite prin contract si garantii.

Atunci cand clientii nostri au nevoie de consultanta juridica sau informatii practice in legatura cu orice aspect al unui proiect de constructii, suntem pregatiti sa fim de ajutor. Atunci cand procesele nu pot fi evitate, dominam in arbitraje pe tot cuprinsul Europei si in litigii contestate in instante din Romania, pana la cea mai inalta dintre acestea.

RMDT ofera mai mult decat profesionalism in ceea ce priveste legislatia aplicabila constructiilor si achzitiilor publice. Intr-adevar, in indeplinirea nevoilor clientilor nostri ne bazam pe alti avocati ai RMDT cu experienta in gestionarea diferitelor probleme cu care ne confruntam in domeniul constructiilor, inclusiv probleme fiscale, de finantare, faliment, drepturi de proprietate intelectuala, tranzactii imobiliare, si relatii cu organismele statului.

Inapoi la meniul de navigare

Legislaţia aplicabilă comunicaţiilor
Grupul avocatilor specializati in comunicatii ofera consultanta de specialitate diferitelor societati autorizate, investitorilor si clientilor din domeniul serviciilor de telecomunicatii si echipamente de telecomunicatii, comunicatii mobile, servicii oferite in domeniul televiziunii si radio-ului, sistemelor de televiziune prin cablu si presei. Datorita complexitatii si anvergurii tranzactiilor legate de telecomunicatii avocatii RMDT specializati in acest docmeniu colaboreaza cu cei specializati in administrarea societatilor, concurenta, drept international, fiscalitate si, de asemenea, cu cei specializati in privatizari.

Grupul ofera profesionalism in depsairea complexitatilor reglementarilor privind obtinerea de licente si alte aprobari din partea organismelor statului necesare clientilor pentru implicarea in afaceri legate de comunicatii sau trecerea la astfel de afaceri. Serviciile in domeniu ale firmei se bazeaza pe experienta sa semnificativa in legatura cu cadrul legislativ al Agentiei Romane pentru Comunicatii si Informatica .

In plus fata de reprezentarea generala a clientilor implicati in activitati de comunicatii in fata autoritatilor competente, avocatii specializati in comunicatii ai RMDT sunt implicati intr-o serie de probleme internationale, regionale nationale si municipale. Ei analizeaza in continuare cadrul legislativ, dezvolta strategii si le utilizeaza in procedurile de autorizare a clientilor de catre diferitele agentii ale statului. Colaborand indeaproape cu avocatii RMDT specializati in probleme corporative si concurenta, grupul gestioneaza probleme legate de reglementarile rezultate din tranzactiile realizate de companiile de comunicatii. In afara de aceasta, avocatii sunt implicati in structurarea achizitiilor societatilor reglementate, privatizarea societatilor de telecomunicatii si infiintarea unor societati mixte care urmeaza sa ofere servicii de telecomunicatii.

In mod specific, RMDT a fost consultantul unuia dintre cei mai mari operatori de telefonie in achizitionarea si privatizarea RomTelecom cea mai mare investitie in Romania de la caderea comunismului in 1989. Avocatii RMDT nu numai ca au structurat intreaga tranzactie si au efectuat cercetarile necesare intocmirii raportului de evaluare, ei au gestionat, de asemenea, prima notificare a Consiliului Concurentei cu privire la o concentrare economica, devenita intre timp procedura standard de notificare a acestuia. Mai mult, avocatii RMDT au oferit consultanta de specialitate clientilor in achizitionarea si autorizarea diferitelor statii de radio si televiziune, televiziune prin cablu si a mai multor operatori de telefonie occidentali intr-o mare diversitate de probleme legate de reglementarile si legislatia Agentiei Romane pentru Comunicatii si Informatica.

Inapoi la meniul de navigare

Servicii bancare si financiare
Grupul de avocati specializati in drept bancar si legislatie aplicabila operatiunilor financiare asigura clientilor cunostintele de specialitate ale unor profesionisti care combina experienta in operatiuni bancare locale cu resursele unei firme de reputatie internationala avand cele mai riguroase cunostinte cu privire la pietele de capital si serviciile financiare din regiune.
 
Avocatii RMDT reprezinta banci comerciale, fonduri de investitii private si publice, societati financiare, firme de intermedieri valori mobiliare, banci de investitii si comerciale, dar si debitori sau emitenti de valori mobiliare, intr-o mare varietate de tranzactii: scrisori de credit si alte instrumente pentru demonstrarea unei bonitati financiare, contracte de finantare proiecte, contracte de imprumut cu si fara garantii, creante structurate, tranzactii cu valori mobiliare garantate cu active, swap-uri de valutesi alte instrumente derivate, finantarea unor activitatiindustriale, si diferite alte tranzactii avand ca obiect finantarea unor achizitii.
 
Lucram in mod curent cu ceas mai mare institutie bancara internationala din Romania, si am oferit in mod constant asistenta de specialitate celor mai ,ari banci de investitii in privinta emisiunii si ofertei de obligatiuni municipale si industriale, privatizari, achizitii de patrimonii, si strategii de investitii institutionale. Mai mult, pentru a oferi asistenta de specialitate Bancii Nationale a Romaniei, unor numeroase banci romanesti cu capital de stat si Ministerului Finantelor, avocatii RMDT au imbinat experienta lor cu privire la sectorul privat cu cunostintele de specialitate privind sectorul public.

Multilateralitatea si profunzimea experientei noastre au convins institutii financiare din intreaga lume sa apeleze la serviciile noastre in legatura cu cele mai diverse operatiuni cum ar fi un swap de valuta dupa emiterea obligatiunilor Samurai pe pietele internationale.. Bazandu-se pe cunostintele avocatilor sai cu privire la pietele de capital, RMDT a oferit consultanta de specialitate privind reglementarea si operarea pietelor de capital, activitati ale bancilor de decontare, bancilor depozitare si a altor institutii situate pe diferite piete. Pe langa asistenta de specialitate acordata de RMDT institutiilor financiare cu privire la operatiunile curente ale acestora, avocatii sai au participat la infiintarea unor banci, companii holding si sucursale si filiale ale unor banci. Datorita colaborarii stranse cu a RMDT cu Banca Nationala avocatii nostri au castigat o experienta speciala in ceea ce priveste incheierea, cu succes, a procedurilor dificile de obtinere a aprobarilor si autorizatiilor solicitate de autoritatile statului.

Inapoi la meniul de navigare

Dreptul muncii
Oferim clientilor nostri asistenta de specialitate in dreptul muncii si in privinta relatiilor de munca in cadrul operatiunilor curente ale acestora si in cadrul privatizarilor. In acest din urma caz, o problema speciala sunt potentialele reduceri de personal dupa achizitionarea unei intreprinderi. Respectarea procedurilor legale in aceasta privinta este foarte importanta, dat fiind faptul ca incalcarea acestora poate duce la procese intentate de sindicate si/sau de persoane individuale si pot avea ca rezultat plata unor penalitati substantiale de catre angajator. Am oferit consultanta de specialitate si in privinta concedierilor in masa ulterioare reorganizarilor si, de asemenea, in ceea ce priveste rezilierea contractelor de munca individuale. Reprezentam clientii in fata instantelor si participam in mod activ, in numele acestora, la negocieri ale contractelor colective de munca.