Vol. XV No.2
Februarie 2010

HERZFELD & RUBIN, P.C. LAWYERS PROFESSIONAL CORPORATION
IN ASSOCIATION WITH
RUBIN MEYER DORU & TRANDAFIR

MARTOR AL ISTORIEI: CAMERA DE COMERT ROMANO-AMERICANA: 1990-2010

INSIDE:
Martor al istoriei: Camera de Comert Romano-Americana: 1990-2010
Nasterea RACC

Februarie 2010 marcheaza cea de-a douazecea aniversare a Camerei de Comert Romano-Americane™ ( "RACC") – un reper timpuriu in procesul de salvare a Romaniei de sub presiunea crunta a regimului communist din timpul lui Nicolae Ceausescu. O calatorie prin istoria de douazeci de ani a RACC este un mars printr-un trecut marcat de personalitati formative si evenimente care au modelat Romania. Este o poveste de sprijin, daruire, munca din greu si afectiunea americanilor pentru un popor si o natiune cu care multi nu au avut legaturi inainte, altii fiind persecutati de regimul comunist din Romania, proprietatile fiindu-le confiscate, iar ei fiind inlaturati in afara tarii.

Totul a inceput la o luna dupa revolutia romana din ianuarie 1990, cand un grup de lideri in afaceri din America si de profesionisti, în frunte cu Mark A. Meyer, avocat international activand in New York, s-a reunit pentru a forma Camerei de Comert Romano-Americana™. Fondarea unei organizatii independente, apolitice si bilaterale, dedicate dezvoltarii si imbunatatirii relatiilor romano-americane si comertului, a fost importanta pentru noul Front al Salvarii Nationale, care a incurajat fondatorii RACC de la inceput. Cu toate ca a existat o organizatie reprezentand intereselor de afaceri americane, ai carei membri au facut afaceri cu regimul lui Ceausescu, aceasta a fost practic dizolvata inainte de revolutia din decembrie 1989. In consecinta, reprezentantii unor importante firme din SUA, precum IBM, Coca-Cola, Deloitte & Touche, Chemical Bank, Colgate-Palmolive, Caterpillar, Conagra, RKO, si GE, precum si companii mai mici de import-export, au fost incantate sa participe la formarea unei noi entitati dedicate extinderii relatiilor cu noua Romanie libera. Cu doar cateva exceptii, nici una dintre firmele care au participat la formarea RACC nu a avut multa experienta prealabila in Romania. Acestia s-au intalnit in New York si, in februarie 1990, au organizat RACC. Aceste companii americane devin de fapt pionierii in afaceri ai Americii pe o piata care promitea mult mai mult decat se reflecta in realitatea cruda existenta dupa caderea regimului comunist.

In februarie 1990, in Romania nu existau practic afaceri in mediul privat, exploatatii de terenuri existau putine automobile achizitionate privat, o infrastructura deficienta, putini bani pentru proiecte de dezvoltare si nicio lege moderna privind mediul de afaceri. Cadrul legal pentru o economie de piata se baza pe coduri datand din perioada interbelica, despre care doar putini oameni aveau cunostinte. Nelinistile romanilor privind situatia lor era temperata de speranta, desi invaluita in norul cenusiu al continuarii politicilor comuniste, caracterizate prin aceleasi intreruperi de curent in timpul noptii si prin lungile cozi la alimente si alte produse necesare. Cetatenii din Bucuresti rataceau pe strazi noaptea cu lanterne, in timp ce vizitatorii straini intruniti in Hotelul Intercontinental se uitau la imaginile cu bebelusii dati spre adoptie pe bani unor persoane criminale, in timp ce erau hraniti cu alimente aproape inconsumabile. Odata afaceristii romani intrati in tara, ei au avu parte de o primire extrem de calda din partea romanilor, care, in lacrimi, afirmau ca de ani intregi asteptasera sosirea americanilor.

Alegerea relativ corecta si libera a lui Ion Iliescu in calitate de presedinte la 20 mai 1990 a fost, din pacate, urmata la 13 iunie de o incursiune a miilor de mineri din Valea Jiului in Bucuresti, care a condus la mai multe zile de revolte, in care minerii au batut cu brutalitate protestatarii suparati ca partidul lui Iliescu castigase alegerile, lideri ai opozitiei si chiar si simpli trecatori. A fost o saptamana nociva, ce a afectat imaginea noului guvern, avand drept consecinta indepartarea investitorilor si imposibilitatea dobandirii statutului natiunii celei mai favorizate pentru incat trei ani. In aceste conditii, sarcina RACC de promovare a comertului si a investitiilor intre Statele Unite si Romania a devenit cu atat mai dificila.

[ Up to Contents ]

Anii de inceput
La 4 octombrie 1990, a avut loc primul eveniment RACC - un mic dejun organizat pentru presedintele Ion Iliescu, alaturi de patruzeci de lideri in afaceri din Statele Unite, la Clubul Metropolitan din New York. Acest eveniment a fost urmat, in noiembrie 1990, de doua zile de Conferinta RACC asupra Privatizarii, organizate la Hotelul Intercontinental din Bucuresti. Sub conducerea lui Mark Meyer, inalti reprezentanti ai Bancii Nationale a Republicii, Hill & Knowlton, Delloite & Touche, Colgate-Palmolive, Credit Commercial de France, precum si lideri din Primaria Orasului New York au pus in discutie aspecte privind crearea si administrarea unui program de privatizare de succes. Co-sponsorizat de Agentia Nationala pentru Privatizare din Romania, si marcat de prezentari video realizate pentru eveniment de senatorul Claiborne Pell, presedintele de atunci al Comitetului pentru Relatii Externe din Senatul SUA, si de senatorul Fritz Hollings, presedintele de atunci al Comitetului de Comert din Senatul SUA, evenimentul si-a gasit o larga reflectare in media din Romania. Intalnirile stabilite cu presedintele Iliescu, prim-ministrul Petre Roman, si ministrul de externe de atunci Adrian Nastase, precum si un numar semnificativ de ministri din guvern si lideri in afaceri au avut drept scop stabilirea unei legaturi puternice intre RACC, guvern si romani.

Până la inceputul anului 1991, RACC l-a pastrat pe Jay McCrensky ca director executiv, a deschis birouri in Washington, DC, si a inceput organizarea de intalniri lunare, ce implicau de obicei intalniri cu lideri din guvernul roman, parlamentari, bancheri si oameni de afaceri, precum si lideri de afaceri din Statele Unite si functionari guvernamentali. Putine asemenea intalniri au intrunit mai putin de o suta de participanti. In epoca pre-internet, existau doar putine informatii disponibile cu privire la Romania, cu exceptia participarii la aceste reuniuni. RACC a reprezentat de fapt forrmul ales practic de toti liderii romani pentru a se adresa comunitatii americane. Primele dejunuri ori pranzuri adresate comunitatii de afaceri americane cu prim-ministrii Petre Roman, Radu Vasile, Mugur Isarescu, Victor Ciorbea si Adrian Nastase, precum si cu presedintii Iliescu si Constantinescu, au fost evenimente RACC.

In 1991, RACC a semnat un protocol cu Camera de Comert si Industrie din Romania, semnat de presedintele sau de atunci, Aurel Ghibuţiu. Camera de Comert si Industrie din Romania a devenit partenerul oficial al Camerei in Statele Unite. Semnat din nou ulterior, de mai multe ori, documentul reprezinta inca baza continuei afilieri intre RACC si Camera de Comert si Industrie din Romania.

Inceputul anilor 1990 a reprezentat o perioada tulbure pentru Romania, dupa mai mult de patruzeci de ani regim comunist drastic. In timpul acestor ani de inceput, RACC a realizat multe dintre obiectivele care au fost esentiale pentru crearea sa. RACC a sprijinit reintroducerea Romaniei drept un semnificativ partener de comert in comunitatea americana, incurajand totodata investitiile in Romania. RACC a jucat un rol la fel de important in introducerea oamenilor de afaceri si a liderilor romani in mediul de afaceri american. In contextul politic de la inceputul anilor 1990 si pe parcursul acelui deceniu, acest lucru nu a fost o sarcina simpla. Cu toate acestea, Camera a fost in masura sa incurajeze comertul si investitiile dintre Romania si Statele Unite si sa dezvolte legaturi care sa conduca direct la sutele de milioane de dolari ce puteau fi obtinute din afacerile dezvoltate intre cele doua tari.

In 1992, RACC a intreprins eforturile necesare pentru a obtine pentru Romania statutul natiunii celei mai favorizate. In timp ce alte foste state din fostul bloc comunist din est, precum Ungaria si Polonia, au obtinut acest statut din partea Statelor Unite in iunie 1990, pentru Romania aceasta a fost o lupta sortita esecului, deseori dusa chiar impotriva propriei Diaspora, care se opunea in mod vehement la obtinerea acestui statut, atata timp cat presedinte era Ion Iliescu. O mare parte din aceasta atitudine era cauzata de credinta ca dezastrul produs de mineri in iunie 1990 fusese incurajat de presedintele Ion Iliescu, aceasta credinta fiind agravata in sensul ca, din moment ce atat de multi fosti comunisti detineau pozitii importante in noul guvern roman, insemna ca revolutia fusese un fals pentru a acoperi o lovitura de stat. Diaspora mai spera, de asemenea, ca amanarea obtinerii tratamentului natiunii celei mai favorizate putea conduce la eliminarea presedintelui Iliescu la inlocuirea guvernului cu persoane fara un trecut comunist. Din pacate, aceasta atitudine a lor a facut doar ca afacerile cu Romania sa devina mai costisitoare si, prin urmare, mai putin atractive decat cele cu vecinii sai, conducand si la reducerea locurilor de munca, a veniturilor si a alte oportunitati pentru romanii care aveau de fapt nevoie disperata de investitii straine. In 1992, RACC a preluat cauza tratamentului natiunii celei mai favorizate pentru Romania, facand lobby in Congresul si Administratie impotriva obiectiilor multor organizatii din Diaspora romaneasca. In noiembrie 1993, Congresul american a acordat in cele din urma Romaniei statutul natiunii celei mai favorizate, iar guvernul si mass-media din Romania au recunoscut eforturile RACC in atingerea acestui obiectiv, declarand că lucrarile RACC in acest domeniu au reprezentat unul dintre cele mai importante zece acte ale anului pentru Romania, fiindu-i acordat premiul anual Libertatea.

[ Up to Contents ]

Camera de Comert Moldoveano-Americana™
Odata cu independenta Republicii Moldova, printre membrii RACC a insufletit dorinta de a crea o organizatie sora pentru a sprijini Moldova in tranzitia sa catre o economie de piata prospera. Camera de Comert Moldoveano-Americana™ ("MACC") a fost creata în 1993 ca organizatie non-profit, pentru a facilita dezvoltarea oportunitatilor, crearea de retele, schimbul de informatii si cooperarea intre SUA si intreprinderile din Moldova.

Oricine se alatura MACC in mod automat devine membru al RACC - si viceversa – avand astfel calitate dubla de membru la pretul uneia! Desi nu la fel de activa ca RACC, MACC efectueaza, de asemenea, conferinte, seminarii, dejunuri si evenimente speciale pentru membrii retelei, facilitand dezvoltarea de afaceri, in timp ce ofera asistenta directa membrilor in atingerea obiectivelor lor in Moldova si Statele Unite.

MACC a organizat dejunuri sau cine pentru presedintii Moldovei Mircea Snegur, Petru Lucinschi si Vladimir Voronin, precum si pentru multi dintre liderii sai. Chiar luna trecuta, membrii MACC au participat la un dineu privat in New York, cu Primul-ministru Vlad Filat si ministrul de externe Iurie Leanca .

[ Up to Contents ]

Era privatizarii
 Procesul de privatizare aflandu-se in plina desfasurare spre sfarsitul anilor 1990, RACC a oferit asistenta membrilor sai prin organizarea de simpozioane complexe privind diferite aspecte ale procesului de privatizare si ale organizarii misiunilor de investiţii. Desi nu exista posibilitatea de a stabili cu precizie, RACC cosidera ca a fost responsabil pentru facilitarea unor investitii de peste o jumatate de miliard de dolari de-a lungul anilor in Romania.

Cum dobanda incepuse sa creasca in Romania, in special la inceputul noului deceniu, RACC a incercat sa infiinteze birouri in alte orase si state din SUA. Unele dintre aceastea s-au dezvoltat pozitiv, altele aflandu-se in impas. Astazi, RACC mentine birouri in New York, California, Ohio, Florida si Washington, DC. Birourile au personalul lor, precum si consiliu administrative, care decide asupra activitatilor lor, uneori cu sprijinul biroului national si al directorului executive al camerei nationale. Biroul cel mai activ este cel din New York, al carui presedinte, Elias Wexler, (de asemenea, si Vice Presedinte national) este un antreprenor de succes Zero International, Inc, ce mentine opt punct de productie si distributie in 32 de tari.

Asa cum Romania si-a intensificat eforturile sale in vederea aderarii la Organizatia Tratatului Atlanticului de Nord, asa a facut si RACC. Inca o data, RACC a facut presiuni in Congresul SUA si in administratie si a jucat un rol crucial in evidentierea ofertei de succes a Romaniei in NATO, nu numai in Statele Unite, ci si in Europa. De aceasta data, s-a alaturat RACC si Congresul romanilor-americani, condus de presedintele sau, Armand Scala - de asemenea, vice-presedinte la nivel national al RACC. Aceste eforturi au culminat cu vizita istorica a presedintelui George W. Bush - "vizita istorica la Bucuretti, la 23 noiembrie 2002, bun venit al Romaniei in NATO. In fata unei multimi de peste o suta de mii de romani asteptand cu nerabdare, in mijlocul unei ploi de urale, presedintele a afirmat: "promisiunile Aliantei noastre sunt sfinte, iar noi ne vom tine angajamentele fata de toate naţiunile care ni se alatura. In cazul in care un pericol ar ameninta Romania – daca orice natiune ar ameninta Romania, Statele Unite ale Americii si NATO vor fi de partea ta. In calitate de aliat al NATO, puteti avea aceasta incredere - nimeni nu va putea sa dea la o parte libertatea tarii voastre."

Pana in anul 2004, RACC a coordonat teleconferinte prin internet, cu personalitati remarcante, ministri, ambasadori, si chiar si presedintele Ion Iliescu. După alegerea presedintelui Traian Basescu, RACC a gazduit un eveniment pentru el in cadrul vizitei sale la Washington, DC, precum si intalniri private pentru membrii RACC. Natura interesului in programele RACC a devenit ce in ce mai rafinat si bine directionat. Un exemplu excelent este reprezentat de conferinta de doua zile organizata de RACC in San Francisco, prezidata de presedintele RACC Florida, Alfred Goldberg, si presedintele RACC California, Charles Chongo, in perioada 26-27 aprilie 2007, pentru peste o suta de directori IT din Statele Unite si Romania. Spre sfarsitul ultimului deceniu, RACC a initiat teleconferintele lunare, in scopul programarii si dezvoltarii de noi strategii. Aceste conferinte includ reprezentanti din Ambasada romana de la Washington, precum si din cadrul consulatelor.

[ Up to Contents ]

Al treilea deceniu al RACC
Inaugurarea celui de-al treilea deceniu de existenta RACC a fost aplaudata prin alegerea sa drept membru in Consiliul Camerei de Comert Bi-nationale Europeano-Americane, singura camera bilaterala din partea unui stat nou admis in UE in organizatie. Camera de Comert Bi-nationala Europeano-Americana din Statele Unite este asociatia camerelor de comert bilaterale din statele membre UE, ce include camerele bilaterale britanica, franceza, germana, italiana, greaca, austriaca, belgiana, finlandeza, portugheza, luxemburgheza, spaniola, irlandeza, daneza, suedeza precum si Camera Elvetiana, in calitate de membru asociat.

Atat RACC, cat si MACC sunt marci comerciale inregistrate, care isi protejeaza numele de catre utilizarea lor de terti. In mai multe rânduri "in ultimii douazeci de ani, RACC si-a fortificat drepturile de marca comerciala, inclusiv prin litigii de succes in Statele Unite, impotriva acelor persoane care doreau sa creeze confuzie in public pentru castigul personal financiar.

Camera a creat recent o pagină LinkedIn, profitand de modalitatea de relationare prin Internet, si in curand va crea conferinte pe internet lunare. RACC isi reafirma misiunile de investitii in domeniul imobiliar in Romania, odata extrem de populare, conduse de presedintele Gabe Ivanescu, unul dintre romanii cei mai de succes ai Americii. Biroul Ohio, sub presedintia avocatului Svetlana Schreiber, este in proces de organizare a unui simpozion de primavara cu privire la oportunitatile de investitii in energie verde în Cleveland. De-a lungul anilor, RACC a organizat peste o suta de conferinte pe teme de comrt si investitii in Statele Unite si Romania. O lista si o descriere succinta a doar unora dintre aceste evenimente, din anul 2005, pot fi gasite la www.racc.ro .

Astazi, RACC continua sa fie punctul de intalnire ai oamenilor de afaceri si liderilor de guvern atat din Romania, cat si din Statele Unite. RACC a demonstrat ca este pregatita sa se adapteze, in conditiile in care mediul de afaceri, comercial si tehnologic au evoluat odata cu trecerea fiecarui deceniu. In vremuri deopotriva favorabile, dar si dificile, RACC se straduieste sa ramana o institutie inovatoare, care exceleaza in sustinerea si dezvoltarea relatiilor dintre Romania si Statele Unite. Din aceste motive, privim urmatorii douazeci de ani cu optimism mare si cu nerabdare.

[ Up to Contents ]

Editors Note: It is our policy not to mention our clients by name in The Romanian Digest™ or discuss their business unless it is a matter of public record and our clients approve. The information herein is correct to the best of our knowledge and belief at press time. Specific advice should be sought from us, however, before investment or other decisions are made.

Copyright 2010 Rubin Meyer Doru & Trandafir, societate civila de avocati. All rights reserved. No part of The Romanian Digest™ may be reproduced, reused or redistributed in any form without prior written permission from the publisher.

 
RUBIN MEYER DORU & TRANDAFIR
societate civila de avocati
Str. Putul cu Plopi, Nr.7, Sector 1
Bucharest, Romania
Tel: (40) (21) 311 14 60
Fax: (40) (21) 311 14 65
E-Mail: office@hr.ro
VISIT OUR WEB SITE:
http://www.hr.ro
The Romanian Digest Archive
 

 

AFFILIATED WITH:

Herzfeld & Rubin, P.C.
125 Broad Street
New York, New York 10004
Tel: (212) 471-8500
Fax: (212) 344-3333
http://www.herzfeld-rubin.com

Long Island Office
Herzfeld & Rubin, P.C.
1225 Franklin Avenue, Suite 315
Garden City, New York 11530
Tel: (212) 471-3231

Herzfeld & Rubin LLP
1925 Century Park East
Los Angeles, California 90067
Tel: (310) 553-0451
Fax: (310) 553-0648

 
Chase Kurshan Herzfeld & Rubin
354 Eisenhower Parkway, Suite1100
Livingston, New Jersey 07039-1022
Tel: (973) 535-8840
Fax: (973) 535-8841

Israeli Affiliated Law Firm
Balter Guth Aloni & Co.
96 Yigal Alon Street,
Tel Aviv, 67891, Israel
Tel: +972-3-511-1111
Fax: +972-3-624-6000
 

 

New York — California — New Jersey — Romania
If you no longer wish to receive emails from us, please send an e-mail with UNSUBSCRIBE in the subject line to Romanian.Digest@hr.ro.